Ana içeriğe atla

Geofit bitkiler nelerdir?

Geofit bitki çeşitleri, Geofit bitkilerin İsimleri Nelerdir?


  • Soğan (Bulb) Toprak altında gelişen, çok kısalmış ve “tabla” adı verilen gövdenin etrafında dizilmiş “pul” denen besin maddesi bakımından zengin etli yapraklarla örtülmüş ve tepe tomurcuğu taşıyan gövde metamorfozlarıdır.
  • Korm (Corm=Sert Soğan, Soğanımsı yumru) Toprak altında besin depo etmiş, dikey durumdaki kısa ve kalın gövdelere “korm” denir. Gerçek soğanların aksine soğanımsı yumrularda başlıca depo organı bazal plakadır. Küçük soğanımsı yumrular, kormlet veya kormel olarak adlandırılır.
  • Yumru (Tuber,Tuberkül) Bir veya daha fazla apikal göze sahip genişlemiş bir gövde dokusundan oluşur ve yumrunun dip kısmı üzerinde kök tomurcukları gelişir
  • Rizom (Toprak Altı Gövdesi) Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda ek kök taşıyan, silindir biçimindeki çok yılık gövdelere “rizom” denir. Genelde sürgün ve köklerin tamamı gövdeye dik olarak gelişir. Rizomlar etli ve şişkin olabildiği gibi uzun ve silindir şeklinde de olabilirler. Her iki durumda da daima üzerlerinde boğum veya boğum araları bulunur.
‘‘Geofit’’ Latince bir kelime olup “yer” anlamına gelen “geo” ile bitki anlamına gelen “phyta” kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş ve “yer bitkileri, gizli bitkiler” anlamına gelen bir kelimedir. Bu bitkilerin gövdeleri soğan, yumru, korm veya rizom şeklinde metamorfoza uğramış olup toprak seviyesinin altında bulunmaktadır. Bu yumrulu, soğanlı, kormlu veya rizomlu bitkilere “geofitler” adı verilir. Genel olarak süs bitkisi olan geofitler “çiçek soğanları” olarak da adlandırılır ve özellikleri; 

  1. Yılın büyük bir bölümünü toprak altında geçirirler. 
  2. Bazı türlerde yaprak gelişimi ve çiçek gelişimi aynı zamanlarda meydana gelirken, bazılarında ise çiçeklenme ve yaprak gelişimi farklı zamanlarda gözlenir. 
  3. Genellikle büyük bir kısmı ilkbaharda çiçek açarlar.
  4. Çiçekleri oldukça gösterişli ve insanların dikkatini çekecek özelliktedir, fakat çiçeklenme süresi kısadır. 
  5. Toprak üstü kısımları büyüme tamamlandıktan sonra sararır, solar ve sonunda kuruyarak ölür. Buna karşılık toprak altında bulunan ve soğana benzeyen depo organları yaşamlarını sürdürmeye devam ederler.
Soğan (Bulb) Toprak altında gelişen, çok kısalmış ve “tabla” adı verilen gövdenin etrafında dizilmiş “pul” denen besin maddesi bakımından zengin etli yapraklarla örtülmüş ve tepe tomurcuğu taşıyan gövde metamorfozlarıdır.

Korm (Corm=Sert Soğan, Soğanımsı yumru) Toprak altında besin depo etmiş, dikey durumdaki kısa ve kalın gövdelere “korm” denir. Gerçek soğanların aksine soğanımsı yumrularda başlıca depo organı bazal plakadır. Küçük soğanımsı yumrular, kormlet veya kormel olarak adlandırılır.

Yumru (Tuber,Tuberkül) Bir veya daha fazla apikal göze sahip genişlemiş bir gövde dokusundan oluşur ve yumrunun dip kısmı üzerinde kök tomurcukları gelişir

Rizom (Toprak Altı Gövdesi) Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda ek kök taşıyan, silindir biçimindeki çok yılık gövdelere “rizom” denir. Genelde sürgün ve köklerin tamamı gövdeye dik olarak gelişir. Rizomlar etli ve şişkin olabildiği gibi uzun ve silindir şeklinde de olabilirler. Her iki durumda da daima üzerlerinde boğum veya boğum araları bulunur. Kaynak Tarım Bakanlığı >>
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karadeniz Yayla Sümbülü Nasıl Bir Bitkidir?

Karadeniz Bölgesinde yetişen, Yayla Sümbülleri bulunmaktadır. Sarı renklerde çiçekler açan yayla sümbülleri bazı yayla evlerinin önlerinden bulunmaktadır. Sümbül oldukça güzel kokmakta ve lale gibi en fazla doksan gün açmaktadır. Karadeniz dışında mesela İstanbul’a kökü ile getirdiğimiz sümbül çiçek coşturucu kullandığınızda açmıştır.  Sümbü l   kökü soğana benzemektedir.  Yayla sümbülü  Doğu Karadeniz yaylalarında (yüksek dağ eteklerinde) açmaktadır. Yöresel ağız ile ham sümbül olarak tabir edilen sümbül ormanlık alanlarda açmaktadır. Bu türler yukarıda resimlerine yakın olarak açmaktadır. Bu sümbül türü genel olarak Sarı renkli olur. Başka renklerde olması çok düşük bir ihtimaldir.

Çobandeğneği Polygonium nedir, Bakımı nasıl yapılır?

Polygonium Hakkında Bilgiler Çobandeğneği çiçek çeşitleri süreklli yeşil olan bir bitki çeşididir. Yaprak döken ya da her dem yeşil olan sarılıcılardır. Gösterişli çiçekleri vardır. Diğer pek çok bitki çiçek açtıktan sonra yaz sonundan sonbahar ortasına kadar çiçek açar ve öyle kalırlar. Sarımsı beyaz çiçekler, sık ve dik kümeler halinde dalların üst kısımlarında açarlar. Ilıman iklimlerde yapraklarını dökmeyen çobandeğnekleri soğuk bölgelerde ise kışı yapraksız geçirir. Yeni açan yapraklar kırmızı uçlu ve yeşil renklidir.  Çobandeğneği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Toprak istekleri bakımından kanaatkârdırlar. Her türlü toprakta rahatlıkla yetişebilirler. Nadiren gübre isterler ve susuzluğa dayanıklıdırlar. Üretimleri, yaz başında alınan çelikler ile olur. Çitlerin ve duvar üstlerinin örtülmesinde kullanılır. Toprak istekleri bakımından kanaatkâr türdür Polygonium Bahçe Tasarımı En fazla büyüyen asma çeşitlerindendir ve 8–10 m’ye kadar, hızla boylanırlar. Pergolalarda, boru ve direklerd